“Omat vuorosanat muistaa paremmin, kun kuuntelee muita”

“SOS! Mitä mä olinkaan sanomassa. Mitä seuraavaksi piti tapahtua. Tuleeko nyt joku tyypillinen ATK-sotkumoka ja kaikki menee tilttiin. Mitä mun piti sanoa seuraavaksi!!!! HUOMAAKO JOKU?”

Ja näin saadaan aikaiseksi vuoden ensimmäinen sydänkohtaus kesken kaiken työpajaa. Onneksi täysin kuvitteellinen ja huomiosi herättänyt esimerkki, josta pääsenkin kätevästi tekstini aiheeseen: mikä on työpajan vetäjän paras työkalu?

KUUNTELUTAITO.

Siinäpä se. Ei tällä kertaa oikeastaan siis muuta. Mutta voin toki avata asiaa hieman tehokkaan listan muodossa.

  1. Kuuntelemalla huomaat, mitä yleisössä tapahtuu. Onko tauko tarpeen, pitäisikö itse hidastaa puhetta, nopeuttaa tekemistä tai hypätä jonkin asian yli. Onnistunut työpajan veto vaatii siis tilannetajua ja siihen pääsee parhaiten kiinni kuuntelemalla, mitä muut sanovat.

  2. Onko vetovastuu jaettu? Onko sulla kollega? Kuuntele, mitä hän sanoo. Nappaa sieltä asioita kiinni. Hyppää hänen puheiden aallon peesiin kiinni. Olkaa tiimi ja pallotelkaa vetovastuuta. Vaatii toki toimivaa yhteistyötä ja harjoittelua, mutta sitä se pallottelu on.

  3. Yleisö usein antaa enemmän kuin ottaa. Kun saat yleisön pulisemaan, saat sieltä (kuuntelemalla!) napattua aitoja ja yleisölle merkityksellisiä esimerkkejä ja ajatuksia, joihin sitoa työpajan aiheen tiukemmin. Kuuntele ja tiukenna!

  4. Kuuntelutaito on mielestäni ei pelkästään psykofyysinen tapahtuma, jossa ääniaalto kulkee korvaan ja sieltä tiedoksi aivoihin. Se on myös tietynlaista luottamusta tilanteeseen, jonka myötä työpajan vetäjän on mahdollista rentoutua. Ja mitä tapahtuu, kun ihminen rentoutuu? No osaa tietenkin ne omat vuorosanat paremmin ja vetää ihan killerin hyvän työpajan.

No mitäs muuta? Tuleeks sulle jotain mieleen työpajoista tai kuuntelutaidosta?

Jos ei kummempia, niin luetaan yhdessä otsikko uudelleen: “Omat vuorosanat muistaa paremmin, kun kuuntelee muita.” Ja sit me hengitetään ja annetaan ton lauseen valua aivoihin.

Hyvää muotoilua,
Elina


Otsikon sitaatti: minulle tuntematon kanssakävijä Linkedinissä.
Kannen kuvalähde: tekoäly, promptilla “a panda listening music”.

Edellinen
Edellinen

Mitä voisin tehdä seuraavaksi, kun minulla ei ollut mitään?

Seuraava
Seuraava

Muotoilija tekoälykköä tapaamassa osa 3/3 - tekoälymuotoilustrategia