Muotoilija tekoälykköä tapaamassa osa 3/3 - tekoälymuotoilustrategia
Strategiaa, muotoilustrategiaa, tekoälymuotoilustrategiaa vai muotoilun tekoälystrategiaa. Vaiko sittenkin liiketoimintastrategiaa muotoilun ja tekoälyn keinoin?
Menikö aivot jo vinkuralle? Ei haittaa! Tervetuloa lukemaan blogisarjan kolmatta osaa, jossa käsittelen juurikin tekoälyn ja muotoilun yhdistelmää liiketoimintastrategian näkökulmasta.
Muotoilu ja tekoäly ovat kaksi voimakasta työkalua, jotka voivat muuttaa liiketoimintaa merkittävästi. Kun ne yhdistetään osaksi liiketoimintastrategiaa, yrityksellä on mahdollisuus luoda innovatiivisia, asiakaslähtöisiä ratkaisuja, jotka erottavat sen kilpailijoista ja lisäävät pitkän aikavälin menestystä.
Muotoilun yksi tärkeimpiä rooleja liiketoiminnassa on mielestäni keskittyä käyttäjäkokemuksen parantamiseen, oli kyse sitten palvelupolkujen parantamisesta tai uuden tuotteen suunnittelusta. Osaava muotoilija auttaa ymmärtämään asiakastarpeita syvällisesti ja luomaan ratkaisuja, jotka palvelevat asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla. Tekoäly puolestaan tuo liiketoimintaan muiden muassa tehokkuutta, automaatiota ja datan analysointimahdollisuuksia, jotka mahdollistavat nopeamman päätöksenteon ja tarkemman kohdentamisen. Muistetaan että tekoäly ei ole aineetonta, vaan onhan se robotti-imurikin yhdenlainen tekoälyvempele, eli uusi tuote ja palvelu!
Kun muotoilu ja tekoäly yhdistetään, syntyy ainutlaatuinen synergia. Tekoäly voi esimerkiksi analysoida asiakkaiden käyttäytymistä ja suosikkeja, jolloin muotoilijat voivat luoda entistä tarkempia ja personoidumpia asiakaskokemuksia esimerkiksi käyttöliittymien muodossa. Tämä voi johtaa esimerkiksi parempaan asiakasuskollisuuteen, lisääntyneeseen myyntiin ja kilpailukyvyn parantamiseen. Eli askeleita osaksi strategiaa.
Liiketoimintastrategiassa muotoilu ja tekoäly voivat myös auttaa yrityksiä ennakoimaan markkinatrendejä ja kehittämään innovatiivisia tuotteita tai palveluja, jotka vastaavat tulevaisuuden tarpeisiin. Tekoälyn avulla voidaan käsitellä suuria tietomassoja ja tuottaa arvokasta tietoa, joka tukee päätöksentekoa, kun taas muotoilijat voivat muokata tämän tiedon avulla tuotteet ja palvelut asiakkaille houkutteleviksi ja käyttäjäystävällisiksi.
Muotoilu ja tekoäly yhdessä osana liiketoimintastrategiaa tarkoittaa sitä, että ensin mainitut eivät ole vain yksittäinen prosessi tai väline, vaan olennainen osa yrityksen liiketoimintaa. Muotoilu yhdessä tekoälyn kanssa vaikuttaa kaikkiin yrityksen toimiin – tuotekehityksestä asiakaspalveluun, markkinointiin ja brändin rakentamiseen.
Uskallan väittää, että onnistunut yhdistelmä näitä kahta elementtiä, muotoilua ja tekoälyä, voi olla avain liiketoiminnan pitkäaikaiseen menestykseen. Näkisin myös sen, että hyvää muotoilua on ottaa tekoälyn näkökulmat (mm. etiikka, vastuu, inklusiivisuus, mahdollisuudet) huomioon jo nyt, eikä odottaa tulevaisuuteen.
Mitä mieltä sinä olet?
Tässä kolmiosaisessa blogisarjassa sukellan syvemmälle siihen, mitä AI tarkoittaa muotoilun näkökulmasta. Olen tuottanut tekstin yhdessä keskustellen tekoälyn kanssa. Aikaisemmissa kahdessa osassa käsittelin muotoilun ja tekoälyn kumppanuuden esimerkkejä, etiikkaa, vastuuta sekä tässä viimeisessä näkökulmia liiketoiminnan strategiaan.
Hyvää muotoilua,
Elina