Muotoilija tekoälykköä tapaamassa osa 2/3 - êthos muotoiluprosessissa
Muotoilija tässä hei! Edellisessä blogisarjan tekstissä raapaisin pintaa siitä, miten muotoilijan työssä tekoälyn käyttäminen näkyy käytännössä. Tässä kertaa isken suoneen vähän syvemmalle ja pohdin tekoälykön kanssa etiikkaa.
Etiikka muotoilussa tarkoittaa sitä, että suunnittelutyössä otetaan huomioon paitsi tekniset ja esteettiset tavoitteet, myös niiden vaikutus ihmisiin, yhteiskuntaan ja ympäristöön. Luonnollista toki on se, että jokainen meistä valitsee ja päättää itse, millä periaattein ja arvostuksin vaikutamme. Eettinen toiminta on joka tapauksessa kykyä tunnistaa ja välttää haitalliset seuraukset sekä pyrkimystä luoda ratkaisuja, jotka palvelevat käyttäjiä oikeudenmukaisesti ja kestävällä tavalla. Muotoilijan työssä etiikka näkyy muiden muassa kysymyksinä: Kenelle tämä ratkaisu on tarkoitettu? Kuka jää ulkopuolelle? Ja mitä pidemmän aikavälin vaikutuksia tällä voi olla?
Tekoälyn tullessa osaksi muotoilua nämä kysymykset muuttuvat entistäkin tärkeämmiksi. Tekoäly voi tuottaa nopeita, tarkkoja ja tehokkaita ratkaisuja, mutta ilman huolellista suunnittelua se voi myös vahvistaa olemassa olevia ongelmia, kuten syrjintää, väärän tiedon jakamista tai ylipäätään tiedon väärinkäyttöä. Muotoilijoiden tehtävä on varmistaa, että tekoälyn käyttö pysyy läpinäkyvänä ja inhimillisenä.
Etiikan pohjateemasta pääsemmekin pohtimaan vastuuta. Kuka lopulta vastaa tekoälyn tekemistä päätöksistä? Miten varmistamme, että tekoälyn luomat ratkaisut eivät lisää eriarvoisuutta tai synnytä vahingollisia lopputuloksia? Näihin kysymyksiin ei ole yksinkertaisia vastauksia, mutta juuri siksi muotoilijoilla on keskeinen rooli tekoälyä hyödyntävien prosessien kehittäjinä. Meidän on oltava aktiivisia keskustelijoita ja kriittisiä käyttäjiä.
No mitenkäs ne esimerkit sitten, mitä voimme oikeastaan tehdä?
Käyttäjädatan vastuullinen käyttö
Yksi tapa, jolla muotoilija voi vaikuttaa tekoälyn käyttöön on käyttäjädatan vastuullinen käsittely. Esimerkiksi terveysteknologiaa suunniteltaessa muotoilija voi varmistaa, että käyttäjät tietävät, mitä tietoja heistä kerätään ja miten niitä käytetään. Tämä voidaan tehdä suunnittelemalla käyttöliittymä, jossa tiedonkeruusta ja sen tarkoituksesta viestitään selkeästi ja ymmärrettävästi. Asiakkaan halukkuutta jakaa omia tietojaan tulee usein myös kysyä, joten muistathan lisätä sen “hyväksyn”-napin. Kaikki tämä edistää sellaisten toimintamallien käyttöä, joissa kerätään vain välttämätön tieto ja mahdollistetaan käyttäjälle täysi hallinta omista tiedoistaan.
Ennakkoluulojen tunnistaminen, ja lopulta myös vähentäminen
Toinen tärkeä keino vaikuttaa eettisesti tekoälyn käyttöön on varmistaa, että tekoälyä opetetaan laadukkaalla ja monipuolisella datalla. Jos data, jota tekoäly käyttää oppiakseen, on puolueellista tai edustaa vain tiettyjä käyttäjäryhmiä, tekoäly voi tehdä epäreiluja päätöksiä. Esimerkiksi rekrytointijärjestelmä saattaa suosia tietynlaisia hakijoita, jos sen oppima data sisältää ennakkoluuloja. Eli käytännössä ihmisen ennakkoluulot esimerkiksi siitä, että valkoihoinen 35-vuotias mies on tehokkaampi ja osaavampi johtaja kuin ruskea 29-vuotias nainen, siirtyy hyvinkin helposti tekoälyn toimintoihin, ja suoraan rekrytointiprosessiin ja siihen kenet palkataan.
Muotoilija voi vaikuttaa tähän varmistamalla, että tekoälyn oppimisprosessissa käytettävä data on tasapuolista ja monipuolista. Lisäksi muotoilija voi ehdottaa ratkaisuja, joilla tekoälyn tekemät päätökset tarkistetaan säännöllisesti, jotta ne pysyvät oikeudenmukaisina. Näin tekoäly ei toimi pelkästään tehokkaasti, vaan myös vastuullisesti.
Eettisyys tekoälyn pitkän aikavälin vaikutuksissa
Muotoilijan eettinen vastuu ei rajoitu vain siihen, että tekoäly toimii oikein nyt, vaan siihen, miten sen vaikutukset näkyvät tulevaisuudessa. Jos tekoälyratkaisu vahvistaa tietyn käyttäjäryhmän etuja muiden kustannuksella, sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia eriarvoisuuden lisääntymiseen. Tekoälyllä toimivat palvelut, jotka tarjoavat käyttäjille ehdotuksia tai suosituksia, on suunniteltava niin, että ne edistävät käyttäjän omaa päätöksentekoa, eivätkä manipuloi sitä.
Muotoilijan on muistettava, että jokainen tekoälypohjainen ratkaisu on ihmisyhteisöön vaikuttava päätös. Tämä asettaa muotoilijalle vastuun käyttää tekoälyä viisaasti ja varmistaa, että ratkaisut palvelevat yhteistä hyvää. Muotoilijan tulee kyseenalaistaa työssään kohtaamia teknologisia valintoja, keskustella niiden seurauksista eri sidosryhmien kanssa ja toimia tekoälyratkaisujen eettisenä suodattimena. Vastuullinen tekoälyn käyttö muotoilussa ei tarkoita innovaatioiden hidastamista, vaan niiden suuntaamista kohti kestäviä ja reiluja lopputuloksia. Tällöin muotoilijan on kyettävä haastamaan kehitysprosesseja ja ehdottamaan inklusiivisia ratkaisuja. Enää ei siksi riitä, että muotoilija on kätevä käsistään vaan toimimme laajan osaamistyökalupakin kanssa.
Etiikan ylläpitäminen tekoälyn käytössä on jatkuvaa työtä, ja muotoilijalla on ainutlaatuinen mahdollisuus varmistaa, että teknologian kehitys pysyy ihmiskeskeisenä. Muotoilijan työssä kohtaavat visio, vastuu ja vaikutus – ja juuri nämä tekevät meistä avainhenkilöitä teknologisen tulevaisuuden rakentamisessa.
Tässä kolmiosaisessa blogisarjassa sukellan syvemmälle siihen, mitä AI tarkoittaa muotoilun näkökulmasta. Olen tuottanut tekstin yhdessä keskustellen tekoälyn kanssa. Kolmannessa osiossa käsittelen muotoilua ja tekoälyä liiketoiminnan strategian näkökulmasta.
Hyvää muotoilua,
Elina