Lapsen oikeutena luovuus

Yksi lapsuuteni tärkeimpiä muistoja on se tunne, kun piirrän vahaliidulla paperille. Osa liidusta humpsahtaa koulupulpetin pintaan, osa pulpetin naarmujen väliin. Tehtävänä oli värittää koko paperi. Tosiaan, koko paperi.

En voi kuvitella lapsuuttani ilman tällaisia muistoja. Muistoja, joissa saan olla rohkea, kokeileva, värikäs. Joissa saan valkoisen paperin, liidut, ja hetken kokeilla jotain mitä en ole tehnyt aikaisemmin.

Kaikista meistä tuolloin 1990-luvun alussa pulpettinsa töhrineistä tuskin tuli muotoilijoita tai edes luovan alan ammattilaisia, mutta uskon, että jokainen on saanut silloin jotain mikä kuuluu jokaiselle lapselle. Oikeuden.

Tänään 20.11. vietetään Lapsen oikeuksien päivää. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että jokaisella lapsella on oikeus hyvään elämään ja hyvään kasvuun.

Itselleni hyvää elämää ja hyvää kasvua on muun muassa ollut luovuuden salliminen ja siihen kannustaminen. Äitini on esimerkiksi aina ollut ennakkoluulottoman valmis hankkimaan sen hetkisen taloudellisen tilanteen salliessa melkeimpä mitä tahansa askartelutarviketta: helmiä, maaleja, tikkuja ja puukeppejä. On kokeiltu akvarellit ja akryylit. Hän on jopa lumituiskussa viitsinyt raahata kanssani 20kg kipsijauho-säkkiä, koska luovuuteni “tarvitsi juuri tuon määrän kipsijauhoja”.

Lapsenoikeudet.fi-sivustolla lukee mm. seuraavaa:

"Lapsen oikeuksien perusarvoihin kuuluu myös lapsen oikeus tulla kuulluksi ja vakavasti otetuksi."
— Lapsenoikeudet.fi
"Lasten näkemysten huomioiminen vaikuttaa myönteisesti lasten itsetuntoon ja kannustaa osallistumaan yhteisten asioiden käsittelyyn."
— Lapsenoikeudet.fi


Edellä oleviin sitaatteihin viitaten, mahdollistamalla taiteen, muotoilun, kokeilemisen ja luovuuden, on kyseessä savityöt, musiikki, tanssi tai mitä vain, mahdollistetaan oikeasti jotain maagista, joka vie pitkälle aikuisuuteen. Tällöin mahdollistetaan mielestäni koko elämän lävistävä tukilanka, joka kannattelee.

"Kun lapsen oikeudet toteutuvat, jokainen lapsi voi elää hyvää elämää ja kasvaa turvallisessa ympäristössä. "
— Lapsenoikeudet.fi

Lapsenoikeudet.fi-sivustolla lukee myös seuraavaa:
”Vuoden 2024 Lapsen oikeuksien viikon teema on oikeus oppimiseen. Erityishuomio on oppimisen kysymyksissä varsinkin lasten ja nuorten näkökulmasta käsin kaikissa arjen tilanteissa. Oppiminen on uusien tietojen ja taitojen tiedostettua tai tiedostamatonta omaksumista. Lapsi oppii opettelun, harjoittelun, kokeilun ja esimerkin kautta jatkuvasti uutta. Oivallukset, uudet tiedot ja taidot tuottavat parhaimmillaan paljon iloa.”

Omalla kohdallani on toteutunut se, että luovuuteni on tullut kuulluksi ja kannustetuksi. Olen saanut nimenomaan oivaltaa, josta on edelleen päivittäin iloa, myös ammattini ulkopuolisissa arkisissa asioissa. Tiedostan myös vahvasti sen, että kaikilla lapsilla ei ole vahaliituja, pulpettia, tyhjää valkoista paperia “tuhlattavaksi” kokeiluja varten, saatikka kannustavia aikuisia mahdollistamaan tämän kaiken.

Kannustankin päivän teemassa jokaista aikuista tänään pohtimaan, mitä lapsen oikeus oppimiseen omalla kohdalla ja omassa elämässä voisi tarkoittaa.

Hyvää muotoilua,
Elina

#saan oppia #saat oppia #värikynät ja vahaliidut


Kannen kuva: https://www.lapsenoikeudet.fi/lapsen-oikeuksien-sopimus-turvaa-lasten-ihmisoikeudet/jokaisella-lapsella-on-oikeus-hyvaan-elamaan-ja-kasvuun/

Edellinen
Edellinen

Muotoilija tekoälykköä tapaamassa osa 1/3 - AI muotoilun näkökulmasta

Seuraava
Seuraava

Tunteet ja mikrohetket UX-suunnittelussa