Tärkeintä muotoilussa - yhteisymmärrys?
Katsoin hetki sitten verkon välityksellä Helsingin Sanomien Visio-lavalta, Nordic Business Forumista Chris Vossin haastattelun (1). Hän on kirjailija, yrittäjä ja entinen FBI:n panttivankineuvottelija. Kaiken kaikkiaan haastattelu oli monisyinen, mutta keskittyi paljon neuvottelemisen taitoon, joka on yllätys yllätys hänen ydinosaamisaluettaan.
Keskustelusta jäi erityisesti mieleen muutama näkökulma.
Voss sanoi jotakuinkin seuraavaa: “Confrontation is always a negative thing, and no one wants to bring negativity to workplace. But what does confrontation mean? There is a dictionary explanation, which says that confrontation means focus comparison. And if we can compare things without combat then it’s a good thing.”
Eli vapaasti suomennettuna: Haastava tilanne/vastakkainasettelu on aina negatiivinen asia, ja harvoin kukaan haluaa tuoda esille negatiivisuutta. Mutta mitä vastakkainasettelu tarkoittaa? Sanakirjaselityksen mukaan se on näkökulmien vertailua. Ja se on hyvä asia, jos me voimme vertailla näkökulmia ilman yhteenottoa.
Keskustelussa Chris Voss mainitsi myös empatian. Myös esimerkiksi Satu Miettinen (2) Lapin yliopistosta on tutkinut, miten empatian avulla voimme tuottaa enemmän ja parempaa liiketoimintaa.
Kun pohtii sekä Miettisen että Vossin kokemuksia, he puhuvat samasta asiasta. Pysähtymisestä kuuntelemaan toista ihmistä, kohtaamisesta, samaistumisesta sekä toisen ihmisen kokemuksesta tulla nähdyksi.
Monesti myös muotoiluprosessin aloittaminen on vähintään mikrotasolla negatiivissävytteinen asia. Usein nimittäin prosessit alkavat jostain asiasta, jossa ei ole onnistuttu. Ja tällä viittaankin nyt Vossin kommenttiin siitä, että harvoin kukaan haluaa tuoda esille negatiivisuutta. Mutta tähänkin on siis ratkaisuja.
Kysyttäessä, mitä teen ensimmäisenä, kun aloitan uuden muotoiluprojektin, vastaan että kuuntelen ja kysyn. Sitten toistan asiat omin sanoin ja kysyn olenko ymmärtänyt oikein. Jonka jälkeen kuuntelen lisää. Ja sitten toistan uudelleen, mitä toinen on kertonut. Ja kysyn. Ja kuuntelen.
Tämä tekniikka toimii tehokkaasti siksi, että siten pääsemme molemmat samalle taajuudelle sen suhteen, mitä olemme tekemässä. Toteutan siis myös Chris Vossin että Satu Miettisen tekniikoita: vertailemme näkökulmia, kohtaamme toisemme ja olemme empaattisia.
No mutta, onko yhteisymmärrys tärkeintä muotoilussa? On.
Miten se saavutetaan? Lukemalla yllä oleva teksti.
Hyvää muotoilua,
Elina
Lähteet:
1. HS.fi, VISIO, Nordic Business Forum. 26.9.2024. https://www.hs.fi/visio/art-2000010709010.html
2. Miettinen, Satu 18.9.2024. Empatian, luovuuden ja liiketoiminnan vuorovaikutus synnyttää uusia innovaatioita. Business Finland, Blogi. https://tinyurl.com/y5pkzshc